Povratak sajt nalovnu stranu infoForma iz Beograda - Srbija

Povratak na naslovnu stranu sajta

Povratak na stranu DIZAJN NASUŠNI

Dizajniranje piktograma - zastićeni piktogrami

Dizajniranje piktograma je takodje jedan vrlo spečifičan posao.

Kada se posmatraju tuđi - već uradjeni piktogrami to izgleda kao nešto sasvim jednostavno, ali ako probate da sami nacrtate svoje simbole-piktograme videćete koliko je to težak i komplesan posao, pogotovo ako crtate familiju piktograma.

Ono što je ovde treba znati je sledece. Svi piktogrami koji se mogu naći na internetu su nečije vlasnistvo, a svi dobri su sigurno autorski zastićeni.

Početkom devedesetih na sajmu grafike u Dizeldorfu kupio sam jednu veliku zbirku raznih simbola i piktograma na pedeset dve 3,5" diskete, u lepoj kutiji, sa velikim debelim katalogom koji i danas čuvam. Platio sam oko 700-800DM i to mi je dosta znacilo za početak. Prilikom kupovine morao sam da potpišem ugovor kao firma infoFORM da ću ove simbole koristiti SAMO za svoju firmu. Mogu ih štampati ili gravirati i tako prodavati kao svoj proizvod, ali diskete nisam smeo prodati drugoj firmi, niti ovo pravo dalje nekom prenositi, licenca je važila samo za moju firmu. Čak sam u ugovoru imao klauzolu da njihove sibole ne smem korigovati i menjati već da ih smem koristiti samo takve kakvi jesu.

Na sajmu su mi u priči dalje rekli da oni u praksi ako vide svoje piktogramu na nekom objektu, aerodromu na primer, traže da vide ko je to radio pa ako ta firma nije od njih kupila te simbole, odnosno autorko pravo, mogu da ih tuže i traze velike pare za odštetu. U praksi se to traži od korisnika objekta jer im je tako lakse, a on nek dokazuje da je za njega radio neko ko je za to autorizovan. Neupućeni će se sigurno nasmejati i pomisliti kad će oni to da vide i da nekog tuže. Neće oni, ali hoće njihovi advokati, koji ne rade po nekoj advokatskoj tarifi, nego se dele od dobijene nadoknade za ovo, a što nimalo nisu naivni iznosi ako je korisnik velika firma i dobro posluje - veliku dobit ostvaruje u svom poslu koristeći ove simbole. I sam sam bio zapanjen o iznosu koji se potražuje kad sam u nekom SIGN časopisu o ovome čitao.

Vlasnici ovih simbola i njihovi advokatii, gledaju TV kanale, internet, časopise, imaju čitavu mrežu doušnika koji rade za procenat, pa ako negde vide svoje simbole odmah reaguju da provere da li je tu plaćeno autorstvo.

Pogledajte samo na primer simbole-piktograme za olimpiske igre u Minhenu 1972,
koje je kreirao Otl Aicher, direktor Higher Institute of Graphic Arts in Ulm.
Svako ko ih koristi neovlasćeno a bude primećen, može da ima ozbiljne probleme.
jer se ovi piktogrami ne koriste u podrumu i tavanu, već na javnim mestima.

Pogledajte ove linkove, i danas možete od njih da kupite pravo za korišenje ovih simbola
i to pojedinačno, ali ih ne smete staviti na internet u vektorkoj formi.
http://olympic-museum.de/pictograms/olympic-games-pictograms-1972.htm
http://www.piktogramm.de/en/licensing/

Da se sa ovim meni preko porebnim simbolima ne bih mučio (a i ovi kupljeni mi nisu potpuno odgovarali, pogotovo ne za graviranje), otpočneo svoj razvoj piktograma koji nisu ličili ni na jedne postojeće. To je trajalo duže nego što sam mislio i bilo je teže nego što sam tada mislio.

Na sajtu smo pokazalii smo samo 16 osnovnih piktograma od 50-tak koliko imamo za graviranje.
http://www.graviranje.rs/piktogrami.htm

Da li su dobri ili ne govori podatak da su najčešće prvorangirani u slikama na Googlu.
Više puta sam morao da reagujem i tražim da ih raznorazni skinu sa svog sajta bez obira što to nisu bili izvođači nego na primer časopisi ili neki reklamni sajt. Najčeće se oni čude i ljute, kako-zašto, zar to nisu internacionalni simboli. A kad im objasnim da nisu, a i da su internacionalni - isto bi bilo, krene priča da su to našli na internetu, da me oni kao reklamiraju. Tada moram da insistiram da ih skinu sa svog sajta ili bar da napišu da su to piktogrami InfoFORM-a, što teško prihvataju, pre skinu sa sajta. Sećam se jednom da sam video moje piktograme na nekom Slovenačkom informativnom sajtu, pa sam ih zamolio isto. Javili su se za sat vremena, prvo se izvinuli, i InfoFORM već dopisali. Meni milo i prosto neverovatno, sa našim firmama se mučim da to skinu sa sajta kao zub da im vadim. Te nije dizajner sajta tu na putu je, ili skinućemo kad stignemo, imamo preča posla... Ali bukvalno tako.
..

U našoj projektnoj dokumentaciji vizuelne komunikacije koja je na tri jezika i jedina je takva na internetu, piše da se ovi simboli (i dokumentacija) mogu koristiti za projektovanje vizuelne komunikacije besplatno, uz samo jednim uslov, a to je da nam projektant javi kad neki objekat sa našom dokumentacijom projektuje. A zašto, pa zato što projekat vizuelne komunikacije spada u najskuplje projekte na jednom objektu u odnosu na vrednost radova (Male pare a veliki specifičan i zahtevan projekat). Ako im neko napravi 50 tipskih elemenata sa .pdf dokumentima koji su prakticno osnov projekata i tako omogući da oni lako urade projekat i naplate svoje projektovanje, onda je valjda i red da nam jave koji su objekat sa našom dokumentacijom projektovali, kao bi smo bili u situaciji da taj objekat licitiramo potpuno ravnopravno sa drugima. Naravno, kada se licitira za izvodjenje radova, svako od izvodjača treba da nudi svoje simbole (a ne moje iz projekta) i to investitor naravno treba da zna. U projetu se piše "Slnočno ovom". To je onda sportsko takmičenje bez obzira na nesportsku praksu.

I najčeće korišćeni piktograni su nečije autorsko pravo. Mnogi bi se začudili kada bih pokazao da su internacionalni piktogrami koji se viđaju na svakom ćosku i toaletu, autorko delo jedne poznate firme. Imam autorsko pravo na ove najšće korišćene piktograme ali ih nikad ne koristim jer imam svoje bolje i lepše... :-).

Naši piktogrami

* InfoFORM, dizajniranje piktograma, zaštićeni piktogrami, graviranje.