Povratak sajt nalovnu stranu infoForma iz Beograda - Srbija

Povratak na naslovnu stranu sajta

Povratak na stranu DIZAJN NASUŠNI

Graviranje logotipa - Samo tad i nikad vise

* Priču sam skoro našao brisući neke stare .txt dokumente iz devedesetih, pa je upravo takvu i stavljam na sajt posle 20 godina, nadajući se da ćete se i Vi nasmejati kao i ja sada.

Sećam se da su prva uputstva za pravljenje sajta bila da na sajtu treba pisati iskreno kao bi posetilac sajta to prepoznao i tako stekao poverenje, pa ja tako tada i napisao, al je bilo mnogo sveže pa nisam smeo ni hteo da ovo tad stavim na sajt.

----------------

Osnovala se tada u Beogradu jedna "Vazna" Švajcarko-Jugoslovenska firma.

Naruče oni svoj novi logotip (Pošto centrale verovatno nije ni bilo u Švajcarskoj) kod jednog našeg dizajnera koga sam poznavao i za koga sam već radio nekoliko poslova.

Radio on taj logotip oko mesec dana i lepo ga napravio. Odneo naručiocu a oni ga prihvatili. Predloži ovaj dizajner mene da im napravim firmu graviranu na debelom poliranom mesingu.

Pošaljem im predračun, a oni me "Ispljuju" bogato, kao ko sam ja da njima tražim avansno plaćanje, da li ja znam ko su oni i da oni po svom pravilniku nikom ne plaćaju unapred. Ja im ne ostanem duzan i kazem da bi oni kao velika firma trebali da znaju za mene kao i to ja da nikom bez para ne radim. Prodje neko vreme, dizajner potvrdio da zna samo mene koji to iz njegovog vektorskog illustrator fajla moze ovo da uradi, i jednog dana samo vidim legle pare na racun. Opcija davno istekla, al' ajde, napravim im zaista vrhunsku firmu.

Godinu ili dve posle toga dodje taj dizajner do mene da mu neke druge stvari uradimim i u razgovoru saznam da mu ova firma nije platila za izradu logotipa dogovorenih 1.000 DM. Navodno da su slican logotip (Globus) vec negde videli. Naravno, moja firma je dalje stajala ispred njihove firme. Mogao sam da ih tužim, kaze on, ali bi se samo uprljao, a moj je posao izrada lepih stvari, pa nisam hteo, nek im je alal.

E tek sad krece prica koju sam hteo da ispricam.

Dodju kod mene u firmu jednog letnjeg dana muž i zena iz Marinkove bare, oboje u boji čokolade, direktno sa posla kojm se bave. Hoćemo majstore da nam napraviš tablu za našu firmu koju smo juče otvotrili. Na tabli treba da piše Prego-Prego Trade - Marinkova bara. Ništa telefon, ništa adresa, ništa radno vreme, da bude što jeftinija. Dobro - moze 50DM. A da li možemo da vidimo kako ce tabla da izgleda - moze, odstampam im ja odmah budući izgled.

Dobro to, a gde je grb majstore kaže zena. Kakav grb pitam ja. Pa nadji neki, napravi ga za tolike pare, ti si majstor, znaš da svaka firma ima gore neki Grb iznad (Misli na logotip). Ne mogu pravdam se ja, to radi dizajner, to je drugi posao. Imaš li neki od nekog ko je umro - uskace u priču sad i muž. Kako mislis ko je umro, pa tako lepo, umrea covek, crkla firma, netreba mu više. Meni smešno ali i tuzno, i odjednom mi pade na pamet... Imam jednu firmu koja je crkla... al' da nikom nepričate da sam to ja uradio. Necemo obecaju oni čvrsto. (Firma je za mene bila crkla jer nije platila dizajneru izradu sopstvenog logotipa - naravno ne kazem im ovo).

Ubacim ja ovaj logotip-globus iznad njihovog imena firme i odštampam. Oduševe se oni - to majstor, može. Izvadi ciganka 50 DM negde iz nedara, izguzvanih samo tako... :-)... Ja uzmem jedan koverat i otvorim a ona spusti pare u koverat da ih ja ne diram... :-)... Napravim ja tu firmicu na crnom kliritu a slova i logotip ofarbamo u zlatno. Firma ispadne "Ko milion dolara" što bi narod rekao, a oni se oduševe.

Pozovem ovog dizajnera, ne kažem mu ovo i zakazem mu sastanak u jednom restoranu, navodno u vezi nekog posla.

Naručim jelo i piće a on nestrpljiv da čuje o čemu se radi. Čekaj prvo da nešto popijemo i pojedemo, rećiću ti. Ispričam mu posle a on ne može da veruje, smeje se al kiselo, kaze to su i zasluzili, al ipak da moj logotip stoji u Marinkovoj bari na takvoj firmi... nema smisla... Ama bar je plaćen kazem mu ja, evo i pare smo upravo pojeli i popili... :-)...

Pozovem konobara i dam mu onaj ceo koverat sa 50 maraka, kao gospodin covek... :-)...

I eto Vam iskrene price o graviranju logotipa u Srbiji.

------------------------------------------

Evo jos jedne priče o logotipu koji sam radio, ubačene naknadno.

Juče je kod mene bio jedan dizajner koga takodje znam dugi niz godina, pa mi je odmah palo napamet da bi i njegova priča bila interesantna za ovu stranicu.

Elem, opet davno naruči ovaj dizajner (da li je diplomiran ili samouk zaista ne znam) da mu napravim firmu na ulazu u zgradu od zlatnog aluminijumu sa njegovim logotipom i zaštitnim imenom.

Doneo čovek pedantno urađen .eps fajl napravljen na mekintošu, sa fontovima pretvorenim u krive, kotama u boji, Veličina 1:1, jednostavno nema šta više tehnički da se doda, i kaže:
Majstore, napravi mi molim te ovakvu firmu, ali tačno tako, da se ništa ne pomeri.

Pogledam ja to na brzinu dok je on bio tu, vidim da je fajl tehniči OK, pohvalim ga kako je ti sve lepo uradio (jer zaista je to bilo retko da neko takvu pripremu donese), dam mu predračun za izradu firme i on sutradan plati.

Počnem sutra dan da to obrađujem u AutoCad-u za graviranje, povecam sve to na 21" monitoru i vidim da kerning (rastojanje izmežu slova) na par mesta nije dobar, a takođe
i par nekih detalja u logotipu su malo veći nego što bi grafički trebalo.

Mislim se, ako ga sad zovem, neće prihvati da to menja - takav logotip mu već postoji, bilo bi glavno obrazloženje, a i morao bi on da to analizanalira debelo... :-)... i izgubiću možda i nedelju dana čekajući da se on možda saglasi. A ako ispravim, može da mi vratiti firmu koja nije ni malo jednostavna za rad a ni jeftina.

Postoji kod majstora - izvođača opšte prihvaćena izreka (pravilo) koje kaže:
"Veži konja gde gazda kaže pa makar crko".

Meni je još u ranoj mladosti ova izreka smetala, od kad sam je prvi put čuo...
Pitao sam se tad ko bre da crkne, konj ili gazda... ne misle valjda na nedužnog konja... -:)
Kasnije u životu smetalo mi je to što su ovu izreku raznorazni majstori sa oduševljenjem prihvatali, a sve da bi lakše i brže završili posao, pritom sa "Jakim" moralnim opravdanjem - gazda je tako hteo.

Ovo je idealna prilika bila da i ja tako postupim, što bi se reklo, profesionalno grafički i izvođački tako sam trebao da uradim. Ali što bi se reklo... Đavo mi nije dao mira...
Pomeram ja sve to po malo, možda ne baš onoliko koliko sam hteo, već samo da bude malo bolje, na kvarno što bi rekli neki stari grafičari, da se ne primeti da je pomereno a da bude bolje... pa šta bude... :-).

Dodje ovaj naručilac - dizajner po firmu, lepo je pogleda i oduševi se - super je kaže.
Ja bi mu rado rekao šta sam sve pomerio, al ne smem - vratiće mi firmu, znam da sujetan,
kako sad da njemu dizajneru tamo neki majstor ispravlja njegov logotip... -:).

I tako se to završi, zadovoljan i on i ja. Mada u sebi još malo strepim, videće to možda kad dođe kući ili kad je postavi, pa ima da me guši samo tako... -:)... i morao bih da se izvinjavam a što mi Srbi baš i ne volimo mnogo... -:). Ali nejavi se on, na moju sreću i to tako prođe...

E sad tek dolazi glavna fora što bi rekli klinci...

Kaže juče on meni, nema više posla, radim sada razne stvari, niko ne traži dizajn...
Čeka penziju ko ozeblo sunce... Samo da preživi jos nekoliko godina... -:)...
pa kaže još i ovo...

Gde god sam dao da mi nešto urade-odštampaju, memorandum, vizitkartu, kesu, uvek mi nešto zbudže logotip i tekst... a svima dajem isti fajl kao tebi...
Jedino si ga ti izgravirao KAKO TREBA.

E sad mogu da ti kažem... smejem se ja... Nisam ga ni ja napravio kako si mi dao.

Ja sam ti ispravio logotip i tekst sve po malo "Na kvarno", jer da sam ti rekao, ti to ne bi prihvatio, a nije bilo grafički dovoljno dobro... smetalo mi je... ostali su radili po tvom.

On ćuti, pa kaže: Nemoj da me zajebavas... Ne zajebavam te ozbiljno ti kažem,
tačno se sećam... evo ovde, ovde i ovde...

A ja svako jutro gledam firmu kad dolazim na posao i divim se kako sam to dobro napravio,
iskreno priznade čovek.

E dobro, kad si tako pošteo rekao rećiću i ja tebi iskreno... al nemoj da se ljutiš...
Neću kaže on.

Ceo logotip ti nije ništa naročito, pravi novi sve iz početka.. On zbunjen nije to očekivao...

Ali kako kaže on... pa logotip mi je star 15 godina... svi su na njega navikli...

Ko je bre naviko... samo si se ti naviko, sam kažes da ti niko ne dolazi u firmu i da si puko...

Napravi dobar logotip - možda ce ti neko nešto i tražiti i sam svratiti u firmu... -).

Ode on neraspoložen, a ja ostah sa nadam da ću mu možda pokrenuo neka nova
razmišljanja o dizajnu. Šta ću kad ne znam nikom da se šlihtam... -:).

PS

Ne morate se brinuti da ću i Vama nešto ispravljati a da Vam to ne kažem,
ova stranica ima naslov Samo tad i nikad vise... :-).