Ovo je sajt infoForma iz Beograda

povratak na prvu stranu

Novo Brdo


Nije mi namera da na ovom mestu pišem istoriju graverstva u Srbiji, već samo da ukažem na neke po meni važne i interesantne detalje.

Imali smo mi u Srbiji razvijeno zanatstvo i Graverstvo i pre 1.000 godina sa kojim se možemo ponositi.

Novo Brdo bilo je rudarsko središte Srbije. Nalazi se 40 km istočno od Prištine na Velikoj planini na nadmorskoj visini od 1124m. a svoj vrhunac dostiže u doba vladavine Despota Đurđa 1427-1456.

Bilo je centar zanatstva, zlatarstva i graverstva, kovnicia novca Stefana Dečanskog, Cara Dušana, Kneza Lazara i drugih Srpskih vladara.

Prelepi primeri pravog umetničkog graviranja mogu se videti na novcu, naktu i prstenju iz toga vremena, a čitavih 100 godina ranije 1196 godine, na kraju vladavine Stefana Nemanje, pred njegov odlazak na Svetu Goru, vidimo isto tako lepe detalje graverstva i umetnosti, toliko sazrele, da se početak te umetnosti ne može sagledati…


NOVO BRDO

Krst Glamurski turci izlomili
prah ostao
eno Svetli

Zub od srebra u bedemu
đule utisnulo
eno Svetli

Vrh od Štihla NATO iskopao
ne zna šta je
eno Svetli

Iz oblaka oko gleda
i sve vidi
eno Svetli

I gle čuda sta preosta
prsten ceo
eno Svetli

* Na slici: Prsten Kraljice Teodore, žene Stefana Dečanskog i majke cara Dušana
(komentar nepotreban, sem: Narodni Muzej Srbije)

Imam slike nekih prelepih primeraka kovanog novca iz privatnih kolekcija, ima ih i na internetu,
ali bi trebao da ih zovem i zamolim da mi eventualno dozvole da ih stavim na svoj sajt a to kolekcionari ne vole mnogo, ima toga i na izložbama Narodne banke Srbije i u Narodnom Muzeju... Voleo bih ovo da radim ali ne može se sve stići... Ovo je lep posao za obrazovne ustanove i fakultete koji ništa od ovoga mladima ne pričaju.

O Novom Brdu pisani su mnogi članci i knjige, istoričari puno toga znaju, i ja sam nešto od toga pročitao, i meni ono izgleda kao nešto nestvarno i maglovito. Uvek kad se setim njega padne mi na pamet i Matchu Pitchu iz Perua, valjda zbog svoje tajanstvenosti i velike nadmoske visine.

U stvarnost me vrati i oneraspoloži činjenica o padu Novog Brda u turske ruke 1. Juna 1455. godine, 66 godina posle Kosovskog boja. Turci su posle dugotrajne opsade obećali slobodu svima ako se predaju, ali po običaju to nisu ispoštovali... 300 dece ovedeno je u janičare, 700 srpskih devojaka podeljeno je vojsci kao ratni plen, vidjeniji Srbi i Majstori su pobijeni, a mlađi poslati u Daleki svet, da se bore za nova turska osvajanja, kao prethodnica turskih osvajačkih trupa.

Teško mi je kad vidim da posle 400 godina turske okupacije i 150 godina borbe sa raznoraznim okupatorima, skoro sve što je napravljeno od zlata i srebra uvozimo iz turske. Oni su u međuvermenu napredovali a mi "Nekako" ostali "Zaostali". Ako su nam gravere pobili, ne moramo od njih bas sve zlato i srebro uvoziti... Imamo mi u Borskoj jalovini dovoljno zlata i srebra ako nam baš za nakit treba...

A kada sam prvi put čuo da šaljemo nekoliko metalaca iz Kragujevca u Nemačku fabriku oružja Sul, nisam znao sta ću sa sobom... sva mi se osecanja uzbudila... Pa zar baš iz Kragujevca u Nemačku fabriku oružja. Nemci da nas nauče kako da puške gravurom ukrasimo... Da neće možda obuku da počnu sa V3, dali bi naši i to prihvatili... Ako su nam decu pobili, pušku od vodovodne cevi moramo znati napraviti SAMI, da bude gravirana ne treba... Sam se čovek svemu može naučiti ... i još kako.... i graverstvu ako treba... Lično nisam išao u graversku školu, nikakvog majstora nisam imao da me uči pa ipak nešto graviram....

A ovo gore Novo Brdo nama posle Vinčanskog pisma dođe kao novija istorija :-)...

Decembar 2008.

PS... izvinjavam se zbog eventualnih grešaka i lošeg stila, 02 sata je noću i moram da idem da spavam... za sada ovoliko... od mene... vlasnika infoForma.