Ovo je sajt infoForma iz Beograda

povratak na prvu stranu

* * *

I  Nedostatak standardnog graverskog font-formata

II   Nedostatak graverskih font-editora

III  Nedostatak dobrih grafičko-tehničkih graverskih fontova

IV  Nedostatak multi-jezičkih graverskih fontova

I - Nedostatak standardnog graverskog font-formata

U svetu graverstva koji postoji prvenstveno zbog graviranja slova, fontovi odnosno njihovi font formati nisu standardizovani.

Svaki proizvodjač graverskih mašina, laserskih sistema ili nezavisni proizvodjaci softwera imaju sopstvene font formate koji nisu standardizovani.

Mnogi graveri-korisnici sagledavši u praksi ove probleme odlaze iz ove oblasti i kod proizvodjača se ne pojavljuju kao kupci novijih i skupljih modela.

Kupci iz drugih zemalja koji uopšte ne vide svoja slova kod proizvodjaca koji im nudi svoju novu  mašinu i ne razmisljaju o kupovini (vidi nedostatke III).

Potreban nam je novi engraving font format .eff
           
Nesagledivo dugo vreme bi bilo potrebno da se proizvođaci dogovore i naprave nove programe za novi engraving font format .eff  pa zbog toga infoForm predlaze jedno drugo moguće rešenje ovoga problema.

Mogao bi se napraviti jedan standardizovan jednostavan .txt fajl za svaki karakter posebno.Grupa txt fajlova u jednom folderu sa info fajlom i txt kerning tabelom predstavljala bi arhivni standardni graverski font.

Svaki proizvodjač mogao bi napraviti jedan mali sopstveni kompajler koji bi svaki arhivni font kompajlirao u svoj font-format. Svaki korisnik njegovih mašina bio bi potencijalni kupac i rado bi kupio ovakav kompajler kao posebni program-modul.
                       
Kompajliranjem već postojecih fontova u arhivni format, proizvodjači koji imaju dobar izbor fontova ponudili bi tako celokupnom svetu graverstava svoje fontove, a ne samo kao do sada kupcima svojih mašina.              

Ovakvo resenje ne bi zahtevalo nikakvu izmenu postojećih programa za graverstvo, pa ga zato smatramo najednostavnije i lako prihvatljivo resenje. (vidi grupu II)

 

InfoForm – Beograd
Izvorni tekst - pisan sajt www.e-engraving.com