RAZNA GRAVIRANJA

vrste graviranja
graver
logotipi
grbovi
monogrami
tablice za vrata
pečati za vosak
iPod

TEHNIČKI NATPISI

elektro natpisi
oznake dalekovoda
sinoptik šeme
prednje ploče
tehnički natpisi
ecovanje
metalografija - ravna štampa
VIZUELNA KOMUNIKACIJA
firma
kućni broj
radno vreme
informativna tabla
putokazi
oznake sprata
oznake prostorija
brojevi prostorija
piktogrami
protivpožarne oznake
stoni-pultovski natpisi
privesci za ključeve
inventarske tablice
šnale za rever
REKLAMNI MATERIJAL
vizitkarteri
satovi
privesci
upaljači
medalje
pehari
šnale za kravatu
držač za papirni novac
RAZNA ISECANJA
isecanja simbola i slova
sečenje klirita
modeli za livenje
prosecanje mesinga
šabloni za farbanje
sečenje samolepljive folije
PROSPEKTI
elektro prospekt - str. 1
elektro prospekt - str. 2
vizuelna komunikacija - str. 1
vizuelna komunikacija - str. 2
 
RIMSKI Brojevi - Graviranje

 

Kažu da su Rimske brojeve izmislili su Rimljani, po meni možda i nisu. Sedamnaest Rimskih careva rođeno je na teritoriji Srbije, na kojoj se daleko pre njih pisalo Vinčanskim pismom, sa brojevima Mnogo pametnijim od Rimskih brojeva. Možda Rimljani nisu mogli da zapamte ove prepametne Vinčanske brojeve, zaokupljeni svojim bahanalijama u kojima su uživali, pa im je neko od ovdašnjih "Zbudžio" ove Rimske brojeve napravljene iz njima poznatih slova, kako bi ih oni lakše zapamtili.... Samo se Vi smejte... ovo sam ja prvi izmislio :-)... a Vi razmislite...

U Vinčanskom pismu svaka Jedinica 1-9 imala je samo JEDAN znak, svaka Desetica 10-90 samo JEDAN znak, i svaka Stotina 100-900 samo JEDAN znak, pa to je za neverovati...

Ovo je za celo čovečanstvo Opasno po život, čuva se kod nas u Rimskom bunaru, opasnije je od ptičijeg i svinjskog gripa. Ako bi se ovo pustilo u etar, daleko bilo, ceo svet bi morao da se vakciniše, pa se zato dobro čuva na skrovitom mestu... samo se Vi smejte... ali razmislite...

 

Ovo ispred je bilo preozbiljno :-), a sad ozbiljno o Rimskim brojevima.


Pogledajte kako po Wikepedia izgledaju Rimski brojevi. Može kao sasvim informativno al ne treba tako. I da znaju kako bi to trebalo da bude nemaju sa čime da napišu. Sedam najmoćnijih tipografskih kuća na svetu nemaju ovo rešeno. Prvi put sada prikazujem na sajtu ove moje Rimske brojeve, pa nek razmisle, mi ih koristimo - graviramo sa njima u Srbiji od 1994 godine, sada dok ovo pišem je 2009, to je 15 godina. U praksi su se pokazali dobro i nedvosmisleno.


Ne treba danas Rimski broj 1 da bude veliko latinično I, a 2 i 3 Rimski - dva ili tri velika slova I.

Ne treba danas Rimski broj 5 da bude veliko latinično V, 10 - slovo X, niti 50 - L, 100 - C, 500 - D i 1000 - M

 

Po njima ovoje isto i ne razlikuju se, a nama je Vrlo bitno da se razlikuie, pogotovo u tehnici.

 

Video sam u praksi puno primera u kojima je situacija potpuno konfuzna i nerazjašnjiva. Da li je to na primer veličina jakne XL ili je to broj 40 itd.

 

Neka od rešenja za ovaj problem našao sam u starim graverskim garniturama a neka u brošurama ručnih slagačnica iz osamnaestog veka, a sve sam ih kao familiju napravio i doradio u fontu Orach Technic.

 

 

 

 

U nekom od pregleda našao sam i simbol za Rimske brojeve 10.000, 100.000 i 1.000.000, kasnije izvedene, ali se u praksi retko ili uopšte ne koriste, pa ih zbog toga i ne pokazujem.

 

* Za one koje ovo baš interesuje da kažem još i ovo.

Gornju crticu na L i C sam više puta tokom evolucije fonta skidao i ponovo vraćao. Ni sada nisam siguran šta bi. Grafički bolje i jednostavnije izgleda bez nje, i jos uvek se razlikuje od L i C. Kad bi svi fontovi ili bar većina njih imali Rimske brojeve ovako rešene i kad bi narod znao da to postoji, sigurno bi ove crtice izbacio, dotle nek stoje... ovo je uglavnom tehnički font. U ovom fontu imamo i arapsku cifru Nula kao alternativu standardnoj nuli, isto kao Nula samo precrtano (/) da se razlikuje od verzalnog - velikog slova O (iako nije isto) u slučaju kad je to potrebno da bude apsolutno nedovosmisleno.

Ključne reči: Rimski brojevi, kako se pisu rimski brojevi, graviranje rimskih brojeva, rimski broj.

 

 

Buba Design © InfoForm 2009