RAZNA GRAVIRANJA

vrste graviranja
logotipi
grbovi
monogrami
tablice za vrata
pečati za vosak
iPod

TEHNIČKI NATPISI

elektro natpisi
oznake dalekovoda
sinoptik šeme
prednje ploče
tehnički natpisi
ecovanje
metalografija - ravna štampa
VIZUELNA KOMUNIKACIJA

firma
kućni broj
radno vreme
informativna tabla
putokazi
oznake sprata
oznake prostorija
brojevi prostorija
piktogrami
protivpožarne oznake
stoni-pultovski natpisi
privesci za ključeve
hotelski privesci za ključeve
inventarske tablice
šnale za rever

REKLAMNI MATERIJAL
vizitkarteri
satovi
privesci
upaljači
medalje
pehari
šnale za kravatu
držač za papirni novac
RAZNA ISECANJA
isecanja simbola i slova
sečenje klirita
modeli za livenje
prosecanje mesinga
šabloni za farbanje
sečenje samolepljive folije
PROSPEKTI
elektro prospekt - str. 1
elektro prospekt - str. 2
vizuelna komunikacija - str. 1
vizuelna komunikacija - str. 2
OSTALO

Graver - zanat

Dizajn - nasušnii

Graverska berza
Engraving PORTAL

Orach LED Font

 

Pre tridesetak godina, naglo se proširila upotreba sedmocifrenih LED disleja sa tačkom da su se počeli ugrađivati u najrazličitije uređaje a ne samo na industrijske kako je do tada bio slučaj. Naravno najvise na industrijskim uredjajima kada su se polla pojavljiti i prva iskombinovana slova kao oynake na ovim sedmocifrenim displejima.

 

Ovi moduli pravili su se kao pojedinačni ili grupe od 2, 4, 6 disleja a moglo se spojiti i vise grupa.

 

Nije moguce bilo napraviti kombinacijom sa ova 7 elemta svih 30 velikih slova pa se ceo font nije mogao ni ispisati. Mi smo u to vreme napravili napravili mogucnost pisanja svih latinicnih ili ćirilicnih slova kao predlog mogućeg standarda za to. Kako sve to nije bilo bas najednostavnije procitati mi smo predlagali da se na svakom tom industriskom uređaju na koji je displej ugradjen postavi i izgravirana tablic kao šifarnik - potsetnik.

 

Mnogo godina kasnije smo videli da je i to Unikod rešio ali nam se ni tad to nije svidelo jer su neka slova napravljena samo od jedne crtice, pa se ne yna da li je neka dioda pregorela ili ne, dok nasa veryija ima uvek dve ili više dioda upaljenih ya jedno slovo, pa je svako slovo bolje vidljivo i graficki kompaktnije.

 

Pogledajte na ovom linku kako to izgleda u Unikodu a kako to izgleda u nasem Orach LED fontu.

 

 

 

Orach LED fonts, Latinica, Ćirilica i brojevi.

 

Primer 10 segmentnog, 7 LED displeja sa dopunskom tačkom.

 

 

Font nije naravno mogao biti simetričan latinično-ćirilicni, sa svim istim slovima kao kod svih naših ostalih fontova, jer ima premalo kombinacija.

 

Potšto je bilo zahtevno da se ovaj šifarnik za ovo napravi, kako na uredjaju tako i upustvu uredjaja, napravili smo jedan specificni grafički font koji na standardnoj latiničnoj ili ćiriličnoj tastataturi piše oba slova odjedanput baš kao na slici iznad, sa kojim je i ona napravljena.

 

Danas postoje i LED displeji sa 14 LED dioda sa kojima je bez problema moguće napraviti ove fontove, ali to vec nije ova priča, to je i skuplje i komplikovanije.

Treba spomenuti onima koji nisu u ovoj materiji, da postoji na internetu dosta grafickih LED fontova, koji izgledaju kao da je LED displej ali nisu. Na primer gde im je trebala dodatna crtica oni je ubace kao da to displej ima, pa se takav ne može koristiti za ovu namenu.

 

Danas bi se moglo reći da je ovo prevaziđeno jer ih menjaju jefini LED displeji i touch screen displeji ali to su sasvim drugi svetovi. Na primer kvalitetni japanski Led displeji mogu raditi i vise od 10 godna neprekidno svetleci, a ako se uključuju po potrebi prakticno ceo ljudski vek. Dok je vek trajanja kineskih led displeja, koji su prakticno jedini dostupni na tržištu, višestruko manji. Koliko je ovo važno u industriji, najbolje znaju ljudi iz održavanja.

 

Ključne reči: Orach LED Font, Graviranje teksta LED fontom.

 

Napomena: Ovaj font je zaštićen u autorskoj agenciji, možete se koristiti za ličnu upotrebu ili hobi ali ne i za komercijalnu upotrebu.

 

 

Buba Design © InfoForm 2009